Portrettet.

Vi vil ha eit innslag og pressentasjon av ein hønegal person i klubbavisa Mørefjøra og her på heimesida vår fremmover og ønsker å få innspill fra medlemmene.

Torbjørn Ræstad

Torbjørn Ræstad (65) i Gjemnes klukker godt når Romsdal Budstikke spør om det er økonomi i å drive med hønsehold.- Klart nei, men jeg sitter igjen med egg og trivsel.

Like ved E 39 på Silset i Gjemnes holder Torbjørn Ræstad til. Du kan ikke unngå å legge merke til store arealer med inngjerdet boltreplass til frittgående høner og haner i alle farger og størrelser. Uførepensjonisten er opprinnelig fra Otrøya, men har bodd i Gjemnes i 45 år. I bortimot halvparten av denne tiden har han hatt høner som hobby. Det er visst ikke så hakkende gale.

Kun reine raser. Noen liker hund, katt, kanin eller minigris, jeg foretrekker høns. Det er en hobby jeg har hatt i mange mange år. Jeg har kun reinrasede høner og haner her på bruket. Jeg vil gjerne bidra til å holde de gamle hønserasene i hevd, sier 65 åringen.

På grunn av helsa har Torbjørn Ræstad trappet litt ned på hønsfronten i det siste. Høner og astma er ikke nødvendigvis den beste kombinasjonen. Før hadde han en besetning på opp mot 40 høns, nå er han nede i litt over det halve-Jeg har 20 høner og fire haner.

Rasene er kinesisk Dverg Kochin, Fransk marans og Nederlandsk welsummer og Barnevelder. Jeg er aktiv medlem i Møre og Romsdal Rasefjærfeklubb. Det er ikke småtteri skjønner du. Miljøet i klubben er veldig bra, forklarere Ræstad, som forteller at de fleste medlemmene holder til på Nordmøre, som han sjøl.

Ikke vett på høner.- I Indre Romsdal har de ikke vett på høner, der har vi ingen medlemmer, skratter han.

65 åringen har solgt en god del rugeegg rundt om i landet hittil i år. Ellers har han alltid nok spiseegg til seg sjøl, kona og til sønnens familie, som også bor på gården.

- Det er nåkka som heter sjølberging, veit du. Her er det aldri manko på egg.

Torbjørn vedgår at det er mye støv og skit knyttet til hønsehold, men understreker at det likevell er en trivelig hobby. Han henger ike med nebbet. Bortsatt fra at støvet forverrer lungeproblemene.

Museinvasjon. Uførepensjonisten har ei høne å plukke både med skjor og mus.

- Vi hadde museinvasjon i hønsehuset etter snøpfallet i påska. Det var ikke noe særlig. Skjora er et generelt problem, den har tatt livet av mange kyllinger opp gjennom åra, sier Torbjørn Ræstad.

Artikkelen er skrevet av frå Romsdal Budstikke utgitt mandag 4. juni 2012.

Nyeste kommentarer

17.01 | 17:21

Hei! Er det noen som kan skaffe meg noen halefjær fra påfugl? Løse fjær som naturlig faller av er glimrende. Skal brukes til fluebinding

30.06 | 08:34

Hei
Er det noen som har indisk løpeender for salg? Er interessert både i voksne, kyllinger og rugeegg.

13.02 | 16:35

Noen som har ruge egg av isabellafarget Brahma?

11.12 | 16:13

Hei noen her som har brakel /eller driver med de?

Del denne siden